Lekki serniczek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy aż cukier się rozpuści. dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. przelewamy do średniej wielkości tortownicy i pieczemy w 150 stopniach około 30 minut do " suchego patyczka"
Jeszcze gorący biszkopt delikatnie wyjmujemy z tortownicy pozostawiając na metalowym spodzie. przekrawamy na pół , na pierwszym blacie wykładamy śmietanę, przykrywamy drugim blatem, i ponownie zapinamy obręcz tortownicy i lekko dociskamy wierzch biszkoptu . odstawiamy do wystudzenia, galaretki truskawkowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając pół szklanki wody mniej, odstawiamy do tężenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do tężenia. serki waniliowe ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z tężejącą galaretką cytrynową, wylewamy na wystudzony biszkopt ze śmietaną, czekamy aż masa stężeje, następnie układamy na niej truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy torcik do zastygnięcia, najlepiej do następnego dnia w chłodnym miejscu
Porady
Biszkopt należy przełożyć od razu po wyjęciu z piekarnika, nie możemy go wystudzić ponieważ śmietana się nie zetnie
Komentarze