Iles flottantes - pływające wyspy

0 (0 ocen)

Deser pochodzący z Francji w Polsce znany pod nazwą "zupa nic"

Składniki:

  • Krem:
    4 żółtka
    50 g cukru
    laska wanilii
    500 ml śmietany kremówki

    Wyspy:
    4 białka
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Do podania, opcjonalnie:
    płatki migdałowe
    ciastka

Iles flottantes - pływające wyspy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka wymieszać z cukrem. Do garnka wlać kremówkę, przekroić laskę wanilii na pół i zeskrobać ziarna, wrzucić do śmietany.
    Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
    Gdy śmietana zacznie się gotować, zdjąć z ognia, chwilę odczekać i dodać żółtka z cukrem.
    Umieścić ponownie na ogniu, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Włożyć do lodówki.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
    W garnku zagotować wodę i za pomocą łyżki uformować kule i delikatnie kłaść na wodzie.
    Gotować około 2 minut z obydwu stron.
    Układać wyspy na schłodzonym kremie, posypać migdałami i pokruszonymi ciastkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy