Domowe lody malinowe

0 (0 ocen)

Pyszne lody kręcone w maszynce do lodów

Składniki:

  • 400 g malin (Ok 300 ml po przetarciu)
    330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)
    150 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki ksylitolu lub cukru ( lub tyle ile lubimy)

Domowe lody malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
  • 2. Maliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko.
  • 3. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i ksylitol.
  • 4. Mus malinowy zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.
  • 5. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Smacznego!

Porady

Lody wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy