400 g malin (Ok 300 ml po przetarciu)
330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%)
150 ml mleka
1 cukier waniliowy
2 łyżki ksylitolu lub cukru ( lub tyle ile lubimy)
Domowe lody malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
2.Maliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko.
3.Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i ksylitol.
4.Mus malinowy zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc.
5.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Smacznego!
Porady
Lody wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły.
Komentarze