Mają tak dużą dawkę aromatycznego aromatu, że posmakują każdemu.
Dodałam do nich jedną z moich ulubionych kompozycji przypraw-mieszankę
ziół, jakim przyprawiany jest kebab. To ona sprawia, że bułeczki
smakują smakowicie.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
Łyżeczka przyprawy do kebaba
Około 1 i 1/3 szklanki letniej wody
Kilka łyżek oleju
Bułeczki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z 1/3 szklanki wody, 2 łyżkami mąki, cukrem oraz
solą. Odstaw na chwilę, aż rozczyń podwoi swoją objętość.
Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zagnieć
ciasto. Przykry je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce. Następnie z ciasta uformuj niewielkie, nieco podłużne
bułeczki. Wyłóż je na blachę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze