Bułeczki kebabowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mają tak dużą dawkę aromatycznego aromatu, że posmakują każdemu.
Dodałam do nich jedną z moich ulubionych kompozycji przypraw-mieszankę
ziół, jakim przyprawiany jest kebab. To ona sprawia, że bułeczki
smakują smakowicie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    Pół łyżeczki cukru
    Pół łyżeczki soli
    Łyżeczka przyprawy do kebaba
    Około 1 i 1/3 szklanki letniej wody
    Kilka łyżek oleju

Bułeczki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszaj z 1/3 szklanki wody, 2 łyżkami mąki, cukrem oraz
    solą. Odstaw na chwilę, aż rozczyń podwoi swoją objętość.
    Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zagnieć
    ciasto. Przykry je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe
    miejsce. Następnie z ciasta uformuj niewielkie, nieco podłużne
    bułeczki. Wyłóż je na blachę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
    Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy