bezowy torcik na raz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

słodkość bezy otula czekoladowy krem z dodatkiem alkoholu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BEZA
    biała 2 szt
    cukier 100 gr
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    woda 1 łyżeczka
    KREM
    żółtko 2 szt
    masło 100 gr
    cukier 150 gr
    kakao 1 łyżka
    brązowy rum 2 łyżki

Bezowy torcik na raz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do misy robota wbij białka i ubijaj po około 10 minutach zacznij dodawać małymi porcjami cukier i ponownie ubijaj na niskich obrotach ,masa ma być lśniąca,pod koniec ubijania dodaj wodę i mąkę.
    na papier do pieczenia wyciskać szprycą lub za pomocą łyżki masę
    4 krążki wielości talerzyka deserowego i 2 mniejsze piecz w temp.100 stopni ponad godzinę (ja lubię bezę kruchą na zewnątrz a miękką w środku)
    krem:
    wsypać cukier do miski,dodaj żółtka zacznij ubijać na parze
    w tym czasie rozpuścić masło w rondelu ,dodaj do ubitych żółtek na koniec dodaj kakao ,wymieszaj na sam koniec wlej rum.
    aby zgęstniała masa musi być schłodzona w lodówce
    na upieczony i ostudzony większy krążek bezy przekładam 2 łyżki masy rozsmarować ,układam drugi krążek tej samej wielości również smaruję masą ,dociskam delikatnie i na górę torcika dokładam mniejszą bezę.
    Całość posypuję kakao.

Komentarze

Podobne przepisy