Bezowy torcik na raz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wbij białka i ubijaj po około 10 minutach zacznij dodawać małymi porcjami cukier i ponownie ubijaj na niskich obrotach ,masa ma być lśniąca,pod koniec ubijania dodaj wodę i mąkę.
na papier do pieczenia wyciskać szprycą lub za pomocą łyżki masę
4 krążki wielości talerzyka deserowego i 2 mniejsze piecz w temp.100 stopni ponad godzinę (ja lubię bezę kruchą na zewnątrz a miękką w środku)
krem:
wsypać cukier do miski,dodaj żółtka zacznij ubijać na parze
w tym czasie rozpuścić masło w rondelu ,dodaj do ubitych żółtek na koniec dodaj kakao ,wymieszaj na sam koniec wlej rum.
aby zgęstniała masa musi być schłodzona w lodówce
na upieczony i ostudzony większy krążek bezy przekładam 2 łyżki masy rozsmarować ,układam drugi krążek tej samej wielości również smaruję masą ,dociskam delikatnie i na górę torcika dokładam mniejszą bezę.
Całość posypuję kakao.
Komentarze