Bezglutenowy deser z tapioki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekki smaczny deser z tapioki do tego mleczna czekolada i kawałki skórki owoców cytrusowych. Smacznie i szybko . Polecany na diecie bezglutenowej .

  • 20 min

Składniki:

  • 2, 5 szklanki mleka

    1 szklanka wody

    1/2 szklanki tapioki zielonej

    cukier do smaku

    laska wanilii

    0,5 szklanki śmietanki słodkiej do deseru i ok 3 łyżki do czekolady

    2 żółtka

    czekolada mleczna

    skórki z owoców cytrusowych

Bezglutenowy deser z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki tapioki zalewamy szklanką wody i odstawiamy aby napęczniała. Mleko mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii i żółtkami - mieszamy. Mleko zagotowujemy , po ok 30 min tapiokę odcedzamy . Dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, gotujemy - ok 15 min. Dodajemy śmietankę .

  • 2. Nakładamy do szklaneczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy troszkę śmietanki ok 3 łyżki . Mieszamy , polewamy deser. Ozdabiamy skórkami. Podajemy na ciepło jak budyń.

Komentarze

Podobne przepisy