Zupa krem z marchewki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosty sposób na znakomitą marchewkową zupę krem.

  • 20 min

Składniki:

  • - 0,5kg marchewki
    - 1l bulionu warzywnego
    - pół szklanki śmietany 12%
    - 1 żółtko
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz

Zupa krem z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy litr bulionu warzywnego. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka i zalewamy częścią bulionu. Gotujemy pod pokrywką do miękkości i blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do gotującego się bulionu. W szklance mieszamy śmietanę wraz z żółtkiem i powoli mieszając wlewamy do zupy. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą.

Porady

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Podobne przepisy