Zastanawiałam się jak przyrządzić potrawę z grzybów żeby ,była inna niż zupa grzybowa .Akurat miałam w lodówce żołądki drobiowe.
1 godz. 40 min
Składniki:
800 g żołądków drobiowych
4 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, posiekane
250 g grzybów lub pieczarek, pokrojonych w plasterki .
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe, 1 łyżeczka słodkiej i jedna łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki kwaśnej śmietany
Żołądki drobiowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki opłukać i pokroić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i zrumienić żołądki, przełożyć do garnka o grubym dnie.
Na patelni podsmażyć cebulę, dodać grzyby lub pieczarki i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z żołądkami. Dodać bulion w którym się gotowały żołądki(lub wodę) - tyle, aby je przykryło. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, ziele i kilka ziaren pieprzu prawdziwego.Koperek posiekany.
Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzić ile jest sosu, w miarę konieczności dolać odrobinę wody.
10-15 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.Można podawać z kluseczkami ,ale można dodać je do żołądków , ale pokrojone ziemniaczki też można dodać
Komentarze