Ziemniaczane gniazdka z porem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Por duszony na maśle z dodatkiem tuńczyka w kremowym sosie chrzanowym tworzą doskonałe nadzienie dla tej sycącej i prostej potrawy idealnej na chłodne, jesienne wieczory.

  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki duże: 3 sztuki
    - por duży: 1 sztuka
    - tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
    - chrzan tarty lub ze słoika: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - serek śmietankowy Philadelphia: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 0.5 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty

Ziemniaczane gniazdka z porem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gniazdka z porem i tuńczykiem 1. Ziemniaki w skórkach przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut. Wydrążamy środki zostawiając 0,5 cm warstwę.
    Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora, pod przykryciem na małym gazie „dusimy” do zmięknięcia około 5 minut. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, chrzan i serek śmietankowy. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
  • Ziemniaki nadziewane porem i tuńczykiem 2. Tak przygotowane nadzienie przekładamy do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Układamy je na tacce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180stopni. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy