Por duszony na maśle z dodatkiem tuńczyka w kremowym sosie chrzanowym tworzą doskonałe nadzienie dla tej sycącej i prostej potrawy idealnej na chłodne, jesienne wieczory.
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki duże: 3 sztuki
- por duży: 1 sztuka
- tuńczyk w sosie własnym: 1 puszka
- chrzan tarty lub ze słoika: 2 łyżki
- masło: 2 łyżki
- serek śmietankowy Philadelphia: 3 łyżki
- sok z cytryny: 0.5 łyżki
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 3 szczypty
Ziemniaczane gniazdka z porem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki w skórkach przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie około 12 minut. Wydrążamy środki zostawiając 0,5 cm warstwę.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora, pod przykryciem na małym gazie „dusimy” do zmięknięcia około 5 minut. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka, chrzan i serek śmietankowy. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu.
2.Tak przygotowane nadzienie przekładamy do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Układamy je na tacce i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze