Ziemniaczane gniazdka z farszem

4.49 (166 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowuje się je z ziemniaczanego puree, a po upieczeniu wypełnia masą z chudego boczku, cebuli i zółtego sera. To łatwa i niedroga przystawka, bardzo smaczna i efektownie prezentująca się na stole

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - jajka: 4 sztuki
    - masło: 170 gramów
    - mąka: 5 łyżek
    - sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa (do smaku): 2 szczypty

    - boczek (surowy,wędzony): 200 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 3 łyżki
    - masło: 0.5 łyżki
    - ser żółty: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Ziemniaczane gniazdka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przepuścić przez praskę. Dodać miękkie masło i przesianą mąkę.
  • 2. Do masy dodać żółtka i przyprawy, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
  • 3. Masą ziemniaczaną wypełnić rękaw cukierniczy. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia formę gniazdka jednakowej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec 17 minut.
  • 4. Oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać ser starty na drobnej tarce, pieprz i szczypiorek, wymieszać. Farszem wypełniać upieczone ziemniaczane gniazdka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować