Zielona z jajkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam ją dla mojej 4-letniej córeczki.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● łyżka oleju
    ● szczypta soli i cukru
    ● 4 jajka na twardo
    ● 2 ogórki kiszone
    ● 2 cebule
    ● brokuł
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 15 dag żółtego sera
    ● tłuszcz do formy
    ● przyprawa uniwersalna, sól, pieprz

Zielona z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do mąki dodajemy
    olej, sól oraz rozpuszczone
    w szklance ciepłej wody z cukrem drożdże. Wyrabiamy
    i odstawiamy na godzinę
    do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy
    i wykładamy na dużą
    natłuszczoną blachę.
  • 2. Sos: cebule drobno kroimy
    i szklimy na oleju. Dodajemy
    pomidory, dusimy i doprawiamy.
    Miksujemy. Brokuł
    gotujemy na półmiękko.
    Ogórki kroimy w kostkę, jajka
    w plastry. Ser ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Ciasto smarujemy sosem,
    układamy jajka i brokuł. Doprawiamy.
    Posypujemy ogórkiem
    i serem. Pieczemy ok.
    30 minut w 190 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy