Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, obieramy
i kroimy w ok. 1,5-cm plastry.
Odstawiamy, by puściła sok.Pieczarki oczyszczamy i kroimy
w plasterki. Cebulę obieramy
i drobno siekamy. Podsmażamy
z pieczarkami na
rozgrzanym oleju.
2.Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Jajka rozkłócamy
z mlekiem.
3.Naczynie żaroodporne
smarujemy margaryną. Wkładamy
kilka wiórków masła.
Układamy ciasno plastry cukinii.
Posypujemy solą i pieprzem.
Wykładamy pieczarki
z cebulą, a następnie ser. Wlewamy
masę jajeczną. Obficie
posypujemy bułką tartą. Na
wierzch kładziemy resztę masła.
Pieczemy ok. 20 minut
w 180 °C pod przykryciem.
Odkrywamy i pieczemy 5 minut,
aż wierzch się zrumieni.
Komentarze