Zapiekanka z cukinii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To doskonała potrawa, zwłaszcza gdy w portfelu, a także i w żołądku pusto.

Składniki:

  • ● duża cukinia
    ● 15 dag pieczarek
    ● 1/2 cebuli
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● 6 łyżek mleka
    ● kilka łyżek bułki tartej
    ● sól, pieprz
    ● łyżka masła
    ● łyżka margaryny
    ● łyżka oleju

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, obieramy
    i kroimy w ok. 1,5-cm plastry.
    Odstawiamy, by puściła sok.Pieczarki oczyszczamy i kroimy
    w plasterki. Cebulę obieramy
    i drobno siekamy. Podsmażamy
    z pieczarkami na
    rozgrzanym oleju.
  • 2. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Jajka rozkłócamy
    z mlekiem.
  • 3. Naczynie żaroodporne
    smarujemy margaryną. Wkładamy
    kilka wiórków masła.
    Układamy ciasno plastry cukinii.
    Posypujemy solą i pieprzem.
    Wykładamy pieczarki
    z cebulą, a następnie ser. Wlewamy
    masę jajeczną. Obficie
    posypujemy bułką tartą. Na
    wierzch kładziemy resztę masła.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w 180 °C pod przykryciem.
    Odkrywamy i pieczemy 5 minut,
    aż wierzch się zrumieni.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy