Doskonały przepis na łatwe i pyszne danie, które świetnie sprawdza się podczas imprez okolicznościowych. Po prostu palce lizać :)
20 min
Składniki:
1/2 kg makaronu ( rurki, kolanka etc. według uznania)
40 dag kiełbasy
1 cebula średniej wielkości
2 duże pomidory
pęczek szczypiorku
Sos do zalania zapiekanki:
1 śmietana sałatkowa 12 %
1 jajko
100 gram żółtego sera
pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżeczka ketchupu
Zapiekanka makaronowa cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron al dente.
2.Kiełbasę, cebulę, pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
3.Odcedzić makaron
4.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem ( masło lub olej ) następnie położyć pierwszą warstwę makaronu po czym dodać usmażone wcześniej składniki.
5.Położyć następną warstwę makaronu i posypać posiekanym szczypiorkiem.
6.Sos : Śmietanę, jajko oraz ser pokrojony w drobną kostkę wymieszać, dodać ziół do smaku oraz łyżeczkę ketchupu i zalać makaron tak aby cały był pokryty sosem.
7.Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Komentarze