Bardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone.
30 min
Składniki:
(na 18 muffinek)
1,5 szklanki mąki tortowej
3 jajka
2 czubate łyżeczki kakao w proszku
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka tłustego
150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Muffinki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy.
Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch babeczek.
Komentarze