Wiosenna niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem,
stopniowo dodając żółtka wymieszane
z proszkiem do pieczenia.
Wsypujemy obie mąki,
delikatnie mieszamy. Masę
wlewamy do formy (27x22
cm). Pieczemy ok. 20 minut
w temperaturze 180 °C. Studzimy.
Wykrawamy kółka
o średnicy dna kubków. Herbatniki
drobno kruszymy.
2.Galaretkę rozpuszczamy
w 400 ml wody i odstawiamy
do stężenia. Następnie kroimy
w kostkę.
3.Śmietankę miksujemy z cukrem
pudrem i śmietan-fiksem.
Mieszamy z galaretką.
4.Do kubków wkładamy ciasto,
następnie bitą śmietanę
z galaretką. Posypujemy herbatnikami.
W środek, na wysokość
kubka wkładamy rurki
do napojów, do nich wsuwamy
łodyżki kwiatków.
Porady
RADY Klaudii Wojtiuk
Aby podczas wbijania rurek nie dostała się do środka bita śmietana, można w nie włożyć patyki do szaszłyków.
Komentarze