Truskawkowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Lekki zimny deser na upalne dni

Składniki:

  • 2 duże kubki kefiru
    1 galaretka truskawkowa + łyżeczka żelatyny
    1 galaretka pomarańczowa + łyżeczka żelatyny
    1 paczka biszkoptów
    1 kg truskawek
    4 łyżki cukru pudru
    1 kubek śmietany 30%
    1 śmietan fix

Truskawkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w osobnych kubkach w 1/4 ilości wody, wystudzić.
  • 2. Jeden kefir wlać do wysokiego naczynia rozmiksować z 2 łyżkami cukru, dodać zimną galaretkę i jeszcze chwilę miksować. Odstawić na chwilę do lodówki (pilnować aby masa nam się nie zsiadła)

    Z drugim kefirem zrobić tak samo.
  • 3. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać jedną tężejącą masę, wstawić na 5 minut do lodówki posypać truskawkami pokrojonymi w kostkę, wylać delikatnie drugą tężejącą masę. Na wierzch wyłożyć ubita śmietanę z śmietan-fix całość posypać truskawkami.
  • 4. Schłodzić około 1 godziny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy