Truskawki nadziane bitą smietaną i posypane czekoladą.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lubimy truskawki ze śmietaną, w polewie czekoladowej, ja postanowiłam to troszkę inaczej podać.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki świeże: 12 sztuk
    - śmietana kremówka: 100 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - czekolada: 25 gramów

Truskawki nadziane bitą smietaną i posypane czekoladą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Truskawki myjemy z szypułkami,
  • 3. odcinamy "czapeczkę"
  • 4. z 8 truskawek wydrążamy środek,pozostałe truskawki przecinamy na połowę (wzdłuż)
  • 5. czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, część dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy
  • 6. na talerzu kładziemy przepołowione truskawki nabijamy na wykałaczki i truskawki na nie.
    Napełniamy dobrze schłodzoną ubitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekolady.
    Na środek daję kleksa ze śmietany, gdy zjemy "nadziane" truskawki, te przepołowione maczamy w śmietanie i również ze smakiem zjemy.

Komentarze

Podobne przepisy