Tortilla z falaflem

0 (0 ocen)

Pyszne urozmaicenie popularnej tortilli z kurczakiem czy gyrosem. Można dodać ulubione dodatki, ale falalef powinien z tego przepisu być ;p

Składniki:

  • ciecierzyca 1/2 opakowania
    cebula 1 szt
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: garam masala, sól, pieprz, kumin, carry, natka pietruszki
    pół główki sałaty lodowej
    pół czerwonej papryki
    kukurydza konserwowa 1/3puszki
    sezam do panierowania
    olej

    Sos czosnkowy
    mały kubek śmietany 12%
    bazylia
    ząbek czosnku
    pieprz, sól

    4 placki tortilli

Tortilla z falaflem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namaczamy przez noc, później miksujemy z cebulą, czosnkem i maką. Dodajemy tyle mąki żeby masa była spójna (ale nie za dużo bo będą twarde i pozbawione smaku)
  • 2. Sos robimy mieszając przeciśnięty czosnek, bazylię, sól i pieprz ze śmietaną. Odstawiamy do lodówki żeby się przegryzło
  • 3. Formujemy kotleciki (krążki), obtaczamy w sezamie i smażymy do zbrązowienia się falafli
  • 4. Sałatę siekamy albo rwiemy na drobne części, paprykę kroimy w kostkę.
  • 5. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, nakładamy sałatę, dodajemy paprykę, kukurydzę, falafle (2-3 sztuki) i sos czosnkowy. Zawijamy i gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy