Tort ''tulipan'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. CIASTO: Białka ubić mikserem na pianę. Gdy będzie ubita, dodać cukier ,
cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką.
Podzielić ciasto na trzy równe części, wylać na talerze i do każdej dodać:
Do I części - 4 żółtka i 2 łyżki mąki,
Do II części - 1 łyżka kakao,
Do III części - kisiel wiśniowy,
Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek tortownicy 30cm. w to samo miejsce.
Piec 40 - 45 minut w temp: 180' C.
Gdy ostygnie przekroić na 2 części.
2.2. MASA: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
Śmietanę ubić ze śnieżką i dodać płynną galaretkę. Wymieszać,częścią przełożyć krążki a resztą posmarować cały tort i zrobić rozetki.
Udekorować w/g własnego gustu.
Komentarze