TORT ''TULIPAN''

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis mam od znajomej z NK. Ślicznie wygląda i jest pyszny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO:
    9 białek,
    1,5 szklanki cukru,
    1 szklanka oleju,
    1,5 szklanki mąki wrocławskiej,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    4 żółtka,
    2 łyżki mąki,
    1 łyżka kakao,
    1 kisiel wiśniowy,


    MASA:
    1/2 litra śmietany kremówki,
    1 opakowania śnieżki,
    1 galaretka wiśniowa,

Tort ''tulipan'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. CIASTO: Białka ubić mikserem na pianę. Gdy będzie ubita, dodać cukier ,
    cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką.

    Podzielić ciasto na trzy równe części, wylać na talerze i do każdej dodać:
    Do I części - 4 żółtka i 2 łyżki mąki,
    Do II części - 1 łyżka kakao,
    Do III części - kisiel wiśniowy,
    Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek tortownicy 30cm. w to samo miejsce.
    Piec 40 - 45 minut w temp: 180' C.
    Gdy ostygnie przekroić na 2 części.
  • 2. 2. MASA: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić.
    Śmietanę ubić ze śnieżką i dodać płynną galaretkę. Wymieszać,częścią przełożyć krążki a resztą posmarować cały tort i zrobić rozetki.
    Udekorować w/g własnego gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy