Tort Serce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wena twórcza zaprowadziła mnie do takiego smakołyku,idealnego na kolejną rocznicę z ukochanym. :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem :
    500ml śmietany 30%
    200g czekolady gorzkiej
    100g czekolady mlecznej
    + galaretka o smaku dowolnym (ja użyłam poziomkowej,ze względu na kolor i serce)

Tort serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek,ubić białka na sztywno. Pod koniec dodawać cukier,a następnie po jednym żółtku. Kolejnym krokiem jest dodawanie przesianej mąki i proszku do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita,wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40min w temperaturze ok 180stopni. Wyjąć,ostudzić.
  • 2. Przygotowanie kremu:
    Śmietankę wlać do garnka,lekko podgrzać. Wrzucić rozkruszoną czekoladę,mieszać do roztopienia. Masę wystudzić,schłodzić w lodówce. Po mniej więcej 2-3h wyjąć i ubić na sztywną masę.
  • 3. Galaretkę przygotować wg schematu z tyłu opakowania.
    Na wierzchu przestudzonego biszkoptu małym nożykiem naszkicować serce,a następnie delikatnie wyciąć kształt. Powinno powstać w tym miejscu małe zagłębienie.
  • 4. Biszkopt można nasączyć alkoholem. Przełożyć kremem czekoladowym,na miejscu wyciętego serca wlać tężejącą galaretkę. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy