1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek,ubić białka na sztywno. Pod koniec dodawać cukier,a następnie po jednym żółtku. Kolejnym krokiem jest dodawanie przesianej mąki i proszku do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita,wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40min w temperaturze ok 180stopni. Wyjąć,ostudzić.
2.Przygotowanie kremu:
Śmietankę wlać do garnka,lekko podgrzać. Wrzucić rozkruszoną czekoladę,mieszać do roztopienia. Masę wystudzić,schłodzić w lodówce. Po mniej więcej 2-3h wyjąć i ubić na sztywną masę.
3.Galaretkę przygotować wg schematu z tyłu opakowania.
Na wierzchu przestudzonego biszkoptu małym nożykiem naszkicować serce,a następnie delikatnie wyciąć kształt. Powinno powstać w tym miejscu małe zagłębienie.
4.Biszkopt można nasączyć alkoholem. Przełożyć kremem czekoladowym,na miejscu wyciętego serca wlać tężejącą galaretkę. Schłodzić.
Komentarze