Tort Natalii

0 (0 ocen)

Połączenie czekolady i kawy, to najlepsza rozkosz dla podniebienia :)

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyzki kakao
    Krem:
    250ml śmietanki kremówki 36%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    ½ szklanki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    4 łyżki czekoladowych groszków
    Poncz:
    Podwójne ekspresso
    Kieliszek wódki
    Polewa czekoladowa:
    ½ kostki masła
    2 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
    + garść migdałów do dekoracji

Tort natalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C . Piec 35 minut.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietanem fix, doddać groszków czekoladowych oraz kawe. Przygotować poncz. Składniki na polewe rozpuścić w garnuszku. Zostawic do ostygniecia.
  • 3. Biszkopt przekroić na dwie części. Spód nasączyć ponczem. Na to wyłożyć krem. Przykryć pozostałym biszkoptem. Ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy