Domowy Chlebuś Natalii

  • wyświetlono: 107 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny, prosty i pachnący chlebek domowej roboty przypomni z pewnością każdemu smaki z dzieciństwa.

FB_IMG_1564053233683
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

350g mąki pszennej typ 650
200g mąki żurkowej żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy lub oleju słonecznikowego
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1½ szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
ewentualnie – szklanka dowolnych ziaren, np. słonecznika, pestek dyni, nasion lnu, czarnuszki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy Chlebuś Natalii

  • Domowy Chlebuś - etap I1. Drożdże wkruszyć do kubeczka, zasypać łyżeczką cukru i łyżeczką mąki pszennej, a następnie zalać połową z ciepłej wody przeznaczonej do przepisu. Całość wymieszać do rozpuszczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż rozczyn „zacznie się ruszać”.

    Do dużej miski wsypać resztę mąki pszennej, mąkę żurkową, sól, dodać oliwę lub olej oraz resztę ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ręką masę – gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać do niej około 3 łyżek ciepłej wody i ponownie ją wyrobić. Na tym etapie można dodać ziarna, jeśli preferujemy pieczywo z dodatkiem ziaren, po czym ponownie należy wyrobić masę chlebową.
  • Domowy Chlebuś - etap II2. Miskę z ciastem przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Domowy Chlebuś - etap III3. Po pół godzinie wyrobić na podsypanej mąką pszenną stolnicy chleb – dobrze wyrobiony chleb nie powinien lepić się do rąk. Następnie uformować z ciasta okrągły bochenek, przykryć go ściereczką bawełnianą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Do zimnego piekarnika wstawić suche naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (może być nawet pokrywka od garnka, jak w moim przypadku) i nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Po kilku – kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i nakryć naczynie
    pokrywką.

    Temperaturę zmniejszyć do 200°C i piec chlebek w tej temperaturze najpierw przez 30 minut (1/3 wysokości piekarnika, bez termoobiegu, grzałka w pozycji góra-dół).
    Po pół godzinie zdjąć pokrywkę i piec chlebek w tej samej temperaturze jeszcze przez 20 minut.
  • Domowy Chlebuś - etap IV5. Wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika, uważając, by się nie poparzyć.
    Wyciągnąć z naczynia chlebek, ostudzić go na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
    Dobrze upieczony chlebek po postukaniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.

Porady

Domowy Chlebuś można przechowywać nawet 2-3 dni po upieczeniu - wówczas należy zawinąć go w bawełnianą ściereczkę, by nie wysuszył się i przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżeziarnadomowy chlebmaka zytniabez cukruciemne pieczywopieczenie chlebaChleb razowysmaki dzieciństwapieczywo domowezdrowo i smaczniezbożakuchnia fitmąka żurkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy chleb

Dodane przez: AlaW.

domowy chleb

Pyszny domowy chleb na drożdżach....

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Domowe zapiekanki

Chrupiące zapiekanki z pieczarkami....

Domowe zapiekanki

Dodane przez: Ania1408

Domowe zapiekanki

Fast food w zdrowszym wydaniu.

Rogale.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe rogale

Na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne...

Domowy graham

Dodane przez: czarrna

Domowy graham

Zapraszam na domowy chlebek :)

Domowe chlebki z ziarnami

Dodane przez: Jaga85

Domowe chlebki z ziarnami

Takie domowe pieczywo najlepiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE