tartaletki Wspomnienie Lata

0 (0 ocen)

  • 60 min

zachwycają wyglądem i smakiem

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    375 g mąki
    225 g masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    3 duże łyżki zimnej wody
    na wypełnienie:

    100 g czekolady
    3 opakowania budyniu waniliowego (użyłam jednego brzoskwiniowego)
    4 szklanki mleka
    laska wanilii
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    galaretka "na szybko"
    owoce: kiwi, ananas, morele, winogrona lub inne

Tartaletki wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki szybko zagnieść, odstawić do zamrażalnika. W tym czasie foremki do tartaletek dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto szybko rozwałkować, talerzykiem wycinać kółka, wypełniać foremki. Odstawić ponownie do lodówki na 10 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto piec od razu w temp. 175*C około 15 minut. Jeśli ciasto, które wkładamy do piekarnika będzie dobrze schłodzone, podczas pieczenia nie spłynie z brzegów foremek.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cienko rozsmarować ją na dnie tartaletek. Dwie szklanki mleka zagotować z wanilią. W reszcie mleka rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się, mleko, mieszając ugotować budyń. Wrzucić masło i mieszając ciągle gotować aż się rozpuści i dokładnie połączy z budyniem. Lekko przestudzonym budyniem napełniać tartaletki. A wierzchu ułożyć owoce, posmarować tężejącą galaretką.

Porady

Napełniać tuż przed podaniem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy