Tartaletki wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki szybko zagnieść, odstawić do zamrażalnika. W tym czasie foremki do tartaletek dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto szybko rozwałkować, talerzykiem wycinać kółka, wypełniać foremki. Odstawić ponownie do lodówki na 10 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto piec od razu w temp. 175*C około 15 minut. Jeśli ciasto, które wkładamy do piekarnika będzie dobrze schłodzone, podczas pieczenia nie spłynie z brzegów foremek.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cienko rozsmarować ją na dnie tartaletek. Dwie szklanki mleka zagotować z wanilią. W reszcie mleka rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się, mleko, mieszając ugotować budyń. Wrzucić masło i mieszając ciągle gotować aż się rozpuści i dokładnie połączy z budyniem. Lekko przestudzonym budyniem napełniać tartaletki. A wierzchu ułożyć owoce, posmarować tężejącą galaretką.
Komentarze