Wspomnienie lata

0 (0 ocen)

Aż szkoda go zjeść...

Składniki:

  • 1/2 l śmietany 18%
    1/2 l mleka
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka wiśniowa

    do dekoracji:
    1 nektarynka
    bita śmietana
    płatki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier waniliowy, cukier i żelatynę łączymy i zagotowujemy ciągle mieszając. Pozstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. W między czasie każdą z galaretek rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 1,5 szkl. wody (każda) i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Śmietanę 18 % mieszamy robotem i stopniowo dolewamy do niej wystudzone mleko z żelatyną. Dokładnie mieszamy.
    Na ok.4-5 minut wstawiamy do lodówki. Kiedy masa zacznie powoli tężeć, nakładamy ją łyżką do suchych kieliszków. Wstawiamy na moment do lodówki, by troszę zastygła. Gdy masa stężeje łyżką wlewamy do niej żółtą galaretkę. Wstawiamy do lodówki. Na galaretkę żółtą wylewamy kolejną warstwę masy śmietanowej. Następnie wlewamy galaretkę czerwoną, masę śmietanową, galaretkę zieloną.

    Za każdym razem postępujemy według schematu :
    masa śmietanowa - galaretka żółta - masa śmietanowa - galaretka czerwona - masa śmietanowa - galaretka zielona

    Wstawiamy do lodówki.
  • Wspomnienie lata 4. Gdy deser zupełnie stężeje dekorujemy go bitą śmietaną, owocami i ewentualnie płatkami czekolady.

Porady

Deser świetnie prezentuje się w kieliszkach do czerwonego wina. Do dekoracji najlepsze są owoce, które nie puszczają soku. Masę śmietanową wlewamy do kieliszków łyżką, tak by ich nie pobrudzić. Galaretki należy wlewać łyżką i najlepiej delikatnie po ściankach kieliszka. W innym wypadku galaretka wymiesza nam się z masą śmietanową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować