Tort wspomnienie lata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Torcik rodzinny robiony w okresie jesienno zimowym . Pozwala mojej rodzinie przypomnieć sobie wakacyjny czas. Zarówno dzieci jak i dorośli uwielbiają owocowy deser . Jest to doskonały sposób na kreatywne spędzenie czasu z córką

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    7 jaj
    1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki maki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu 10%

    krem
    1 litr śmietany 30%
    2 opakowania serka mascarpone (500G)
    4 łyżki cukru pudru
    6 łyżeczek żelatyny
    0,5 szklanki wrzątku

    słoik dżemu truskawkowego
    słoik konfitury z jeżyn
    do dekoracji : 3 szt mandarynki , 1szt kiwi, opakowanie wiórek kokosowych

    do nasączenia biszkoptu
    0,5 szklanki wody przegotowanej
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort wspomnienie lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26cfngi 1. Biszkopt :
    1. Białka ubić
    2. W oddzielnej misce ubić żółtka z cukrem, następnie dodać resztę składników.
    3. Drewnianą łyżka połączyć białka z masą.
    4. Powstałe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy posypanej mąką.
    Piec 30 min 170 stopniach.
    Po ostygnięciu przekroić biszkopt na trzy blaty.

    Krem:
    Śmietanę ubić , pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie serki mascarpone, a na samym końcu powoli wlewać wciąż ubijając mikserem przestudzoną rozrobioną żelatynę.

    1. Pierwszy blat biszkoptu nasączy odrobiną wody z cytryną, następnie posmarować konfitura jeżynową, na którą wyłożyć około 5 łyżek kremu, delikatnie rozsmarować
    2. Nałożyć drugi blat, nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem truskawkowym, wyłożyć 5 łyżek kremu delikatnie rozsmarować . Przykryć trzecim blatem blat nasączyć.
    3. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji rozsmarować po całym biszkopcie. Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
    Górę udekorowałam za pomocą szprycy do dekorowania tortów.
    Smacznego

Porady

Po wyjęciu upieczonego gorącego biszkoptu z piekarnika , upuść go z małej odległości na podłogę. Dzięki temu biszkopt nie opadnie i będzie taki wysoki jak przed wyjęciem z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować