Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.Wykonanie masy budyniowej.Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę z budyniem i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim śliwki .Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone.
Porady
do tarty znakomicie nadają się również borówki, maliny czy truskawki
Komentarze