Tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pachnąca, delikatna, rozpływająca się w ustach

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
    150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki
    1 jajko
    szczypta soli
    Na masę: 3 jajka
    420 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Bakoma)
    1 łyżka cukru waniliowego
    110 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy w proszku
    szczypta soli
    300 g śliwek węgierek

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-145pekb 1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.Wykonanie masy budyniowej.Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę z budyniem i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim śliwki .Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone.

Porady

do tarty znakomicie nadają się również borówki, maliny czy truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy