Tarta śliwkowa z kardamonem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zawsze zaczynam od zmieszania wszystkich składników suchych, później dodaję pokrojone w kostkę masło, żółto i śmietanę. Wszystko siekam nożem tak długo, aż masło "oblepione" jest pozostałymi składnikami. Na koniec wszystko dokładnie zagniatam ręką.
Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
2. W tym czasie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki śliwki. Po ich przygotowaniu wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim równomiernie formę razem z brzegami. Widelcem robimy kilka "dziurek" w cieście i tak przygotowany spód wkładamy na 15 min. do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
3.Po upieczeniu spodu przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki robotem kuchennym przez 2 min. Układamy na cieście ćwiartki śliwek i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.
4.Wyciągamy z piekarniki tartę, czekamy 10-15 min aż ostygnie i zajadamy się ze smakiem! :)
Porady
Jeżeli śliwki są kwaśne proponuję przed posypaniem kruszonką "skropić" je kroplami miodu.
Komentarze