Tarta śliwkowa z kardamonem i cynamonem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rozpływająca się w ustach tarta dla każdego wymagającego łasucha!

  • 20 min

Składniki:

  • Kilogram śliwek
    Składniki na kruchy spód:
    200g mąki pszennej
    50g otrębów owsianych
    50g białego cukru
    50g cukru trzcinowego demerara
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    100g schłodzonego masła
    1 żółtko
    Składniki na cynamonową kruszonkę:
    120g mąki pszennej
    50g cukru trzcinowego demerara
    1 łyżka cynamonu
    50g schłodzonego masła
    2 łyżki płatków migdałowych

Tarta śliwkowa z kardamonem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zawsze zaczynam od zmieszania wszystkich składników suchych, później dodaję pokrojone w kostkę masło, żółto i śmietanę. Wszystko siekam nożem tak długo, aż masło "oblepione" jest pozostałymi składnikami. Na koniec wszystko dokładnie zagniatam ręką.
    Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
  • Przygotowanie śliwek 2. W tym czasie myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki śliwki. Po ich przygotowaniu wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim równomiernie formę razem z brzegami. Widelcem robimy kilka "dziurek" w cieście i tak przygotowany spód wkładamy na 15 min. do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
  • Tarta przed zapieczeniem 3. Po upieczeniu spodu przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki robotem kuchennym przez 2 min. Układamy na cieście ćwiartki śliwek i posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowa tarta śliwkowa z kardamonem i cynamonem 4. Wyciągamy z piekarniki tartę, czekamy 10-15 min aż ostygnie i zajadamy się ze smakiem! :)

Porady

Jeżeli śliwki są kwaśne proponuję przed posypaniem kruszonką "skropić" je kroplami miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy