Szybka polenta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Jestem zapracowaną młodą mężatką. Lubię gotować, ale mam na to teraz niewiele czasu. Jednak tę potrawę robi się bardzo szybko i do tego jest pyszna.

  • 60 min

Składniki:

  • ● szkl. kaszy kukurydzianej
    ● kostka bulionowa
    ● 10 dag szynki
    ● 20 dag kukurydzy z puszki
    ● 20 dag pieczarek
    ● 2 papryki
    ● 20 dag żółtego sera
    ● olej do smażenia
    ● kilka ziaren ziela ang.
    ● liść laurowy
    ● sól, pieprz
    ● keczup

Szybka polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy małą ilością
    wody, by napęczniała. Kostkę
    rozpuszczamy w 2,5 szkl. wrzącej
    wody. Wsypujemy kaszę,
    doprawiamy zielem, liściem laurowym,
    solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Gorącą kaszę
    rozsmarowujemy na mokrym
    półmisku i wykrawamy krążki.
  • 2. 1/4 sera ścieramy na tarce
    o małych oczkach, resztę kroimy
    w słupki. Pieczarki, papryki
    i szynkę kroimy w małą kostkę
    i smażymy na oleju. Dodajemy
    pokrojony w słupki ser i kukurydzę.
    Smażymy, mieszając.
  • 3. Na krążek nakładamy farsz,
    przykrywamy drugim krążkiem.
    Czynność powtarzamy do wyczerpania
    składników. Placki
    posypujemy startym serem i dekorujemy
    keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy