Szybka polenta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalewamy małą ilością
wody, by napęczniała. Kostkę
rozpuszczamy w 2,5 szkl. wrzącej
wody. Wsypujemy kaszę,
doprawiamy zielem, liściem laurowym,
solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Gorącą kaszę
rozsmarowujemy na mokrym
półmisku i wykrawamy krążki.
2.1/4 sera ścieramy na tarce
o małych oczkach, resztę kroimy
w słupki. Pieczarki, papryki
i szynkę kroimy w małą kostkę
i smażymy na oleju. Dodajemy
pokrojony w słupki ser i kukurydzę.
Smażymy, mieszając.
3.Na krążek nakładamy farsz,
przykrywamy drugim krążkiem.
Czynność powtarzamy do wyczerpania
składników. Placki
posypujemy startym serem i dekorujemy
keczupem.
Komentarze