szybka pizza na jesiene wieczory

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najsmaczniejsza ze smacznych. Przepis wymyślony przez mojego chłopaka.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sypkie drożdże: 4 gramy
    - ciepła woda: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1.2 szklanki
    - oliwa extra vergine lub olej: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    SUGEROWANE DODATKI:
    - pieczarki: 15 plastrów
    - szynka: 4 plastry
    - papryka czerwona: 8 plastrów
    - Ser żółty /Gouda/: 4 plastry
    - kapary: 8 sztuk
    - czarne oliwki bez pestek: 8 sztuk

Szybka pizza na jesiene wieczory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 0,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, uformować spód na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wyłożyć sos pomidorowy i nasze ulubione dodatki, piec około 15 minut w temperaturze 250 st. C. Ser nałożyć kilka minut przed końcem pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy