Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe i smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • - 40 g łososia wędzonego, pokrojonego na kawałki
    - 2 i 1/2 łyżki masła
    - 2 garście młodego szpinaku
    - 6 łyżek śmietanki kokosowej (lub kremówki 30%)
    - 2 jajka
    - sól, pieprz

Szpinak zapiekany z jajkiem i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła, dodać umyty i osuszony szpinak oraz śmietankę. Mieszając trzymać na ogniu przez pół minuty, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 2. Do dwóch żaroodpornych foremek włożyć łososia, dodać szpinak ze śmietanką, wbić po jednym jajku. Na wierzch położyć resztę łososia i wiórki masła, doprawić czarnym pieprzem.
  • 3. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 minut, aż białka się zetną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy