Szparagi z ryżem w papierze ryżowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Miałam wczoraj ochotę na szparagi, ryż i papier .... ryżowy. .Świetna potrawa wyszła. Smaczna i zdrowa.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 10 zawijańców ryżowych:
    na risotto:
    250 g ryżu (risotto)
    łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 1/2 kostki warzywnej, woda, łyżka oliwy

    pęczek szparagów białych, sól
    10 papierów ryzowych okrągłych, woda
    natka pietruszki


Szparagi z ryżem w papierze ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z przyprawami 1. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż i chwilkę go prażyć, wlać wodę powyżej zawartości ryżu i gotować, przyprawić. Mieszać i uzupełniać wodę. Gotować do miękkości - ok. 15 minut.



  • szparagi z wody 2. W garnku zagotować wodę, posolić i włożyć pęczek związanych nitką szparagów, główkami do góry. Gdy zmiąkną wyłożyć na talerz. Pokroić na 2-3 części.
  • składniki na zawijańe ryżowe ze szparagami 3. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Nakładać łyżkę farszu ryżowego, 2 kawałeczki szparagów i zwijać wg upodobań. Posypać natką pietruszki.
  • w papierze ryzowym szparagi 4. I gotowe, smacznego.

Porady

Można jeszcze podpiec na patelni, jeśli chcemy wersję bardziej kaloryczną i gorąca.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy