Szparagi z ryżem w papierze ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż i chwilkę go prażyć, wlać wodę powyżej zawartości ryżu i gotować, przyprawić. Mieszać i uzupełniać wodę. Gotować do miękkości - ok. 15 minut.
2.W garnku zagotować wodę, posolić i włożyć pęczek związanych nitką szparagów, główkami do góry. Gdy zmiąkną wyłożyć na talerz. Pokroić na 2-3 części.
3.Papier ryżowy zwilżyć wodą. Nakładać łyżkę farszu ryżowego, 2 kawałeczki szparagów i zwijać wg upodobań. Posypać natką pietruszki.
4.I gotowe, smacznego.
Porady
Można jeszcze podpiec na patelni, jeśli chcemy wersję bardziej kaloryczną i gorąca.
Komentarze