Szybka szarlotka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybkie,łatwe,proste i niewiele po tym sprzątania. A zapach w domu taki,że lepiej zamykać okna,bo goście na kawie gwarantowani. :) Pozostawia też pole do popisu z dodatkami lub zamiennikami.

  • 20 min

Składniki:

  • -5 lub 6 sporych soczystych jabłek,
    -3 łyżki kaszy manny
    -łyżka cukru (ilość dostosować do kwasowości jabłek- u mnie tyle wystarczy)
    -łyżeczka cynamonu
    Kruszonka:
    -50 g masła lub margaryny
    -pół szklanki mąki
    -pół szklanki cukru

Szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Większość czynności wykonujemy w tym samym naczyniu. 1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na jarzynce. Połączyć z resztą składników.
  • Tylko przestudzić i zajadać... 2. Przygotować kruszonkę- rozcierając składniki ze sobą palcami. Musi być dość sypka,by była fajnym chrupiącym elementem dania. Przykrywamy jabłka kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. pieca aż się zarumieni wierzch. Zwykle około 20 minut.

Porady

Zimą można jeść ja na ciepło, latem na zimno z dodatkiem lodów. Dobra gdy goście zapowiadają się na godzinę przed przybyciem. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy