Studencka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
2.1,5 cebuli kroimy w piórka a czosnek w plasterki- przesmażamy na oleju i ściągamy. Na tej samej patelni smażymy mięso doprawiając solą i pieprzem. Cukinie kroimy w półplasterki, obrane pieczarki również w plasterki. Krótko podsmażamy cukinie, dodajemy do cebuli. Pieczarki podsmażamy na maśle. Łączymy mięso w warzywami i obranymi ze skórki, pokrojonymi w kostkę pomidorami. Doprawiamy.
3.Mleko wraz z połówką cebuli, tymiankiem, listkiem i gałką podgrzewamy i odstawiamy.
4.. Rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Podlewamy ciepłym mlekiem i gotujemy ok 15 minut. Przecedzamy.
5.Formę żaroodporną smarujemy masłem i podsypujemy bułką. Na dnie układamy warstwę makaronu, mięsa, startego sera i sosu. Sypiemy kukurydzę i powtarzamy. Na koncu ma byc makaron posypany serem i polany sosem. Oprószamy papryką.
6.Wkładamy do nagrzanego pieca na 200 stopni, 40 minut.
Komentarze