Studencka zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Zapiekanka jest wytworem moich ciążowych inspiracji.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 250 gram makaronu, 500 gram mięsa mielonego, 4 pomidory, 1 cukinia, puszka kukurydzy, 0,5 kg pieczarek, 300 ml mleka, 3 łyżki mąki, 4 łyżki masła, 3 gałązki świeżego tymianku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ok 500 gram żółtego sera, gałka muszkatołowa, ostra papryka mielona, sól, pieprz, olej, bułka tarta

Studencka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
  • 2. 1,5 cebuli kroimy w piórka a czosnek w plasterki- przesmażamy na oleju i ściągamy. Na tej samej patelni smażymy mięso doprawiając solą i pieprzem. Cukinie kroimy w półplasterki, obrane pieczarki również w plasterki. Krótko podsmażamy cukinie, dodajemy do cebuli. Pieczarki podsmażamy na maśle. Łączymy mięso w warzywami i obranymi ze skórki, pokrojonymi w kostkę pomidorami. Doprawiamy.
  • 3. Mleko wraz z połówką cebuli, tymiankiem, listkiem i gałką podgrzewamy i odstawiamy.
  • 4. . Rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsypujemy mąką i robimy zasmażkę. Podlewamy ciepłym mlekiem i gotujemy ok 15 minut. Przecedzamy.
  • 5. Formę żaroodporną smarujemy masłem i podsypujemy bułką. Na dnie układamy warstwę makaronu, mięsa, startego sera i sosu. Sypiemy kukurydzę i powtarzamy. Na koncu ma byc makaron posypany serem i polany sosem. Oprószamy papryką.
  • 6. Wkładamy do nagrzanego pieca na 200 stopni, 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy