Spaghetti szpinakowo-łososiowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ziemniaki w roli makaronu, szpinakowy sos zamiast pomidorowego oraz łosoś w miejsce mielonego mięsa. Skusił by się nie jeden Włoch :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki 2 porcje:
    - 8 ziemniaków,
    - 200g świeżego fileta z łososia,
    - 200 g szpinaku w liściach,
    - Cytryna, tymianek, pieprz, sól,
    - 1 łyżka masła do smażenia,
    - Olej do smażenia,
    - 1 ząbek czosnku

Spaghetti szpinakowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti szpinakowo-łososiowe 1. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie.

    W trakcie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Spaghetti szpinakowo-łososiowe 2. Liście szpinaku smażymy do miękkości na maśle. Całość doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem.
    Łososia myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny.
    Tak przygotowanego kroimy w kostkę. Smażymy na oleju doprawiając tymiankiem.
  • Spaghetti szpinakowo-łososiowe 3. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez maszynkę do mięsa formując „ziemniaczane spaghetti”. (Dodatkowo można przyprawić ziemniaki).
    Gotowe liście szpinakowe wykładamy na „ziemniaczany makaron”.
    Kostkami łososia posypujemy szpinak.
    Całość dekorujemy koperkiem oraz plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy