Sos do spagetti

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po co kupować gotowy sos w sklepie z nie znanych nam składników, z niezdrowymi dodatkami, który i tak nie dorówna nigdy własnoręcznie przyrządzonemu... i wiemy co jemy!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - papryka czerwona, żółta: 0.5 sztuki
    - mięso mielone (np. pierś z indyka): 30 dekagramów
    - marchew starta: 1 sztuka
    - koncentrat lub przecier pomidorowy w słoiku: 1 sztuka
    - keczup: 2 łyżki
    - bazylia najlepiej świeża, ale może być też suszona: 1 łyżeczka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - tymianek: 1 łyżeczka

Sos do spagetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i solimy. następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
  • 2. Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce na (grubych oczkach) marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę,
  • 3. Gdy składniki się podsmażą dodajemy mięsko i przyprawy,smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.
  • 4. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy (u mnie przecier domowej roboty) - tyle aż ładnie nam się zabarwi sosik na mocną czerwień i keczup.
  • 5. Chwilę podgotować (ok. 5 min.) i można wykładać na ugotowany makaron, na wierzch posypujemy serem żółtym ( u mnie gouda).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy