Po co kupować gotowy sos w sklepie z nie znanych nam składników, z niezdrowymi dodatkami, który i tak nie dorówna nigdy własnoręcznie przyrządzonemu... i wiemy co jemy!
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki
- papryka czerwona, żółta: 0.5 sztuki
- mięso mielone (np. pierś z indyka): 30 dekagramów
- marchew starta: 1 sztuka
- koncentrat lub przecier pomidorowy w słoiku: 1 sztuka
- keczup: 2 łyżki
- bazylia najlepiej świeża, ale może być też suszona: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- tymianek: 1 łyżeczka
Sos do spagetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę i solimy. następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
2.Gdy się zeszkli dodajemy startą na tarce na (grubych oczkach) marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę,
3.Gdy składniki się podsmażą dodajemy mięsko i przyprawy,smażymy dopóki mięso nie będzie surowe.
4.Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy (u mnie przecier domowej roboty) - tyle aż ładnie nam się zabarwi sosik na mocną czerwień i keczup.
5.Chwilę podgotować (ok. 5 min.) i można wykładać na ugotowany makaron, na wierzch posypujemy serem żółtym ( u mnie gouda).
Komentarze