Sok pomarańczowy PYCHA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Smak dzieciństwa, ten sok przygotowywała moja babcia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 250 g marchewki
    2 pomarańcze
    1/2 kg cukru
    2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego
    3,5-4 l wody

Sok pomarańczowy pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze umyć, sparzyć, pokroić ze skórą na kawałki, wrzucić do garnka. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać 5 łyżek cukru, zalać wszystko 1 szklanką wody i gotować ok. 2 godzin.
  • 2. Resztę wody zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym, ostudzić.
    Pomarańcze wystudzić, przecisnąć przez ściereczkę (najlepiej przez gazę). Wyciśnięty sok dodać do wody z kwaskiem i cukrem, oziębić. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi słodkich napoi, dodać mniej cukru i dodatkową łyżeczkę kwasku cytrynowego.

Komentarze

Podobne przepisy