1.Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją z opakowania. Jeśli wolicie bardziej zwięzłą, można dać trochę mniej wody, np. zamiast 500 ml - 400 ml. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę i galaretkę mojito w 100 ml wody i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.
Porady
Zamiast galaretek można dodać sezonowe owoce:
- zimą: banany, persymonę, liczi
- latem: maliny, truskawki, jagody
Komentarze