Śmietankowiec

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 10 min

Pyszny deser, bardzo łatwy w wykonaniu. Idealny na szalone imprezy lub letni piknik.

  • 5 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 litr śmietanki 30 %
    - 3 różne galaretki
    - 8 łyżeczek cukru pudru
    - 7 łyżeczek żelatyny
    - pół galaretki mojito (do śmietany)

Śmietankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją z opakowania. Jeśli wolicie bardziej zwięzłą, można dać trochę mniej wody, np. zamiast 500 ml - 400 ml. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę i galaretkę mojito w 100 ml wody i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Porady

Zamiast galaretek można dodać sezonowe owoce: - zimą: banany, persymonę, liczi - latem: maliny, truskawki, jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy