Smakołyk z pumperniklem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem zapracowaną młodą mężatką. Wiecznie brakuje mi na wszystko czasu, a zwłaszcza naeksperymentowanie w kuchni, które uwielbiam.

Składniki:

  • ● 40 dag twarogu śmietankowego
    ● 6-8 łyżek mleka
    ● sól
    ● biały pieprz
    ● 1/2 pęczka tymianku
    ● 10 dag suszonych moreli
    ● 8 dag orzechów włoskich
    ● 35 dag plastrów żółtego sera
    ● 2 kromki pumpernikla
    ● łyżka masła

Smakołyk z pumperniklem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg miksujemy z mlekiem
    i doprawiamy solą oraz
    pieprzem. Tymianek myjemy,
    osuszamy (kilka gałązek odkładamy)
    i drobno siekamy. Morele
    kroimy w małą kostkę. Orzechy
    włoskie siekamy (kilka odkładamy do dekoracji). Tymianek,
    morele i orzechy wsypujemy
    do masy twarogowej
    i dokładnie mieszamy.
  • Smakołyk z pumperniklem 2. Keksówkę wykładamy dużym
    kawałkiem folii. Na dnie
    układamy 1/3 plastrów żółtego
    sera tak, aby zachodziły na siebie.
    Wykładamy połowę masy
    i przykrywamy 1/3 żółtego sera.
    Smarujemy pozostałą masą
    i przykrywamy resztą sera.
    Pumpernikiel smarujemy masłem
    i lekko dociskamy do sera.
    Zawijamy folię. Wstawiamy do
    lodówki na ok. 4 godziny. Przed
    podaniem dekorujemy odłożonymi
    orzechami, morelami i tymiankiem.

Porady

● Suszone morele możemy zastąpić osączonymi i osuszonymi papierowym ręcznikiem owocami z puszki. ● Masę twarogową urozmaicimy, dodając garść rodzynek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy