Słodkie pieczarki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko, sok z cytryny i aromat cytrynowy – miksujemy do czasu aż składniki ładnie się połączą. Kolejno wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sodę oczyszczoną, miksujemy chwilę aż powstaną grudki z mąki i masła. Całą zawartość miski wysypujemy na stolnicę i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy nieduże kuleczki (mniej więcej wielkości niedużych klusek śląskich), układamy je na blaszce wyłożonej papierem zachowując pomiędzy kolejnymi odległość.
W kolejnym etapie potrzebujemy plastikowej butelki np. po wodzie mineralnej. Szyjkę butelki zanurzamy w kakao, a następnie wciskamy w środek kuleczki (na 1/2 jej wysokości). Pieczarki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok. 180*) i pieczemy ok. 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać do wystudzenia, ponieważ ciepłe ciasteczka mogą się rozsypać. Pyszny i efektowny deser gotowy : )
Komentarze