Serniczek ESA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa idealna na spotkania z przyjaciółmi. Miło się ją przygotowuje, a jeszcze lepiej je.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru,
    1 margaryna,
    3 żółtka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2 duże śmietany 18%,
    1 szklanka cukru,
    2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    1 zapach cytrynowy,
    1 budyń śmietankowy

Serniczek esa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrywanie ciasta kruszonką 1. Ciasto:
    Do miski wrzucić mąkę, cukier, margarynę (najlepiej ją rozdrobnić), żółtka, proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Następnie podzielić na dwie części, jedną wstawić do lodówki bądź zamrażalnika, aby później móc ją zetrzeć i posypać wierzch ciasta. Drugą częścią wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Masa:
    Białka ubić na sztywno, dodać śmietanę, cukier, żółtka, zapach cytrynowy i budyń śmietankowy . Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę i wylać na blachę z ciastem.
    Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy