Sałatka z jajek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatkę tę robiła moja mama jak byłam mała, jest bardzo smaczna i szybka do zrobienia. Idealna na śniadanie i kolacje.

  • 30 min

Składniki:

  • -8-10 jajek
    - pęczek rzodkiewki
    - pęczek szczypiorku lub cebulki dymki
    - jedno jabłko
    - pół puszki groszku konserwowego
    - duża śmietana kremowa lub kwaśna
    - 1 łyżka musztardy (lub kilka majonezu)
    - sól, pieprz

Sałatka z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
    2.Rzodkiewkę myjemy i kroimy w pół plasterki, a jabłko kroimy w kosteczkę.
    3.Pęczek szczypiorku lub cebulki siekamy.

    Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy osączony groszek. Śmietanę dokładnie mieszamy z musztardą lub majonezem. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Do sałatki również można dodać 2-3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Sałatkę warto włożyć do lodówki na chwilę, by się przegryzła.

Komentarze

Podobne przepisy