SAŁATKA ŚLEDZIOWO – ZIEMNIACZANA

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta zdrowa i pożywna sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na przekąskę lub lekki posiłek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki: 6 sztuk
    - buraki czerwone: 4 sztuki
    - cebula: 3 sztuki
    - jajka na twardo: 3 sztuki
    - płaty śledziowe: 5 sztuk
    - majonez: 4 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

Sałatka śledziowo – ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę i rozłożyć na spodzie salaterki.
  • 2. Filety śledziowe umyć, pokroić w paseczki i umieścić na ziemniakach.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na śledzie, posypać solą i pieprzem.
  • 4. Buraki umyć, ugotować i ostudzić. Następnie obrać ze skórki, zetrzeć na grube wiórki, rozłożyć na cebuli i posmarować 4 łyżkami majonezu.
  • 5. Gotową sałatkę udekorować pokrojonym w kostkę białkiem i drobno pokruszonym żółtkiem. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy