Sałatka indyjska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często przygotowuję wschodnie potrawy, wśród których królują warzywa.

Składniki:

  • ● 10 dag ryżu
    ● 250 ml bulionu
    ● po 5 dag czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki ● cebula ● pomidor
    ● jabłko
    ● 2 plastry ananasa
    ● banan
    ● pomarańcza
    ● 2 dag rodzynek
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki i estragonu
    ● łyżeczka masła.
    Sos: 3 łyżki oliwy
    ● łyżka soku z cytryny
    ● pieprz
    ● sól

Sałatka indyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w bulionie
    ok. 20 min. Cebulę i pomidora
    (bez skórki) kroimy w cienkie
    plasterki. Fasolę i kukurydzę
    osączamy z zalewy.
  • 2. Ananasa i obrane jabłko
    kroimy w kostkę, banana
    w plastry. Pomarańczę dzielimy
    na cząstki. Na maśle podsmażamy
    rodzynki, studzimy,
    dodajemy do ryżu. Wrzucamy
    warzywa i owoce, mieszamy.
  • 3. Sok z cytryny rozcieramy
    z solą, pieprzem i oliwą, polewamy
    sałatkę i mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy