To taka moja mała wariacja z wykorzystaniem krewetek, do których chciałam przekonać męża. Do tego curry nadaje tej potrawie nieco orientalnego charakteru.
Składniki:
250 g krewetek koktajlowych,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
sok z cytryny,
2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko,
1 papryka czerwona,
0,5 papryczki chili,
1-2 szklanki bulionu z kostki,
2 garści rukoli,
szczypta curry, sól, pieprz, papryka mielona
Ryż z krewetkami, papryką i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekany czosnek. Przesmażam na tym przez kilka minut krewetki polewając je sokiem z cytryny.
2.Do tego dodaję ugotowany wcześniej ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, połowę papryczki chili i przyprawiam do smaku solą, pieprzem, szczyptą curry i mieloną papryką.
3.Następnie podlewam to 1-2 szklankami bulionu i duszę razem ok. 5-10 minut.
4.Na sam koniec dodaję 2 solidne garście posiekanej rukoli, mieszam i gotowe. :)
Komentarze