Ryż z krewetkami, papryką i rukolą

0 (0 ocen)

To taka moja mała wariacja z wykorzystaniem krewetek, do których chciałam przekonać męża. Do tego curry nadaje tej potrawie nieco orientalnego charakteru.

Składniki:

  • 250 g krewetek koktajlowych,
    1-2 ząbki czosnku,
    1 łyżka masła,
    sok z cytryny,
    2 woreczki ryżu ugotowanego na sypko,
    1 papryka czerwona,
    0,5 papryczki chili,
    1-2 szklanki bulionu z kostki,
    2 garści rukoli,
    szczypta curry, sól, pieprz, papryka mielona

Ryż z krewetkami, papryką i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję posiekany czosnek. Przesmażam na tym przez kilka minut krewetki polewając je sokiem z cytryny.


  • 2. Do tego dodaję ugotowany wcześniej ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, połowę papryczki chili i przyprawiam do smaku solą, pieprzem, szczyptą curry i mieloną papryką.
  • 3. Następnie podlewam to 1-2 szklankami bulionu i duszę razem ok. 5-10 minut.
  • 4. Na sam koniec dodaję 2 solidne garście posiekanej rukoli, mieszam i gotowe. :)

Komentarze

Podobne przepisy