Rurki dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta na rurki zagniatamy, odkładamy. W tym czasie wszystkie foremki smarujemy tłuszczem. Gdy foremki są gotowe, ciasto cienko rozwałkowujemy( na grubość ok. 1 mm) i kroimy w paski szerokości ok. 1,5 cm i długości w zależności od foremek, ale ok. 40 cm. Nawijamy starannie "na zakładkę" paski na foremki zaczynając od węższej strony i uważając, by nie było żadnej szpary. Obtaczamy z trzech stron w cukrze i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń: do mleka wsypujemy obie mąki i zagotowujemy cały czas miksując, by nie powstały grudki, Gdy budyń zgęstnieje zestawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę z masłem , cukrem pudrem, żółtkiem i zapachem i po łyżce dodajemy zimnego budyniu. Rurki po wystudzeniu napełniamy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Smacznego!
Komentarze