Rurki dla łasuchów

0 (0 ocen)

  • 60 min

prawdziwa rozkosz dla podniebienia

  • 60 min

Składniki:

  • Na rurki: 1 kg mąki pszennej, 2 margaryny, 1 mała śmietana 18%, 1 cukier wanilinowy,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 1-2 łyżek cukru do posypania, margaryna do wysmarowania foremek.
    Krem: 1 margaryna "palma", 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 żółtko, łyżeczka esencji waniliowej bądź aromat np. śmietankowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 l. mleka.

Rurki dla łasuchów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta na rurki zagniatamy, odkładamy. W tym czasie wszystkie foremki smarujemy tłuszczem. Gdy foremki są gotowe, ciasto cienko rozwałkowujemy( na grubość ok. 1 mm) i kroimy w paski szerokości ok. 1,5 cm i długości w zależności od foremek, ale ok. 40 cm. Nawijamy starannie "na zakładkę" paski na foremki zaczynając od węższej strony i uważając, by nie było żadnej szpary. Obtaczamy z trzech stron w cukrze i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy budyń: do mleka wsypujemy obie mąki i zagotowujemy cały czas miksując, by nie powstały grudki, Gdy budyń zgęstnieje zestawiamy do ostygnięcia. Ucieramy margarynę z masłem , cukrem pudrem, żółtkiem i zapachem i po łyżce dodajemy zimnego budyniu. Rurki po wystudzeniu napełniamy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy