Rózowa zupka

0 (0 ocen)

Pyszna wiśniowa zupa z lanymi kluseczkami ,ulubiona zupa mojej siostrzenicy

Składniki:

  • 2 litry wody
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    0,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
    1 kisiel wiśniowy

    ciasto na lane kluski:
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    szczypta soli
    trochę wody

Rózowa zupka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kisiel rozpuścić w szklance wody.
    Wodę zagotować z cukrem i wiśniami.
    Dodać do zupy kisiel i dobrze zamieszać.
    Z jajek, mąki i soli wyrobić luźne ciasto , można dodać
    trochę wody, gdy jest zbyt gęste.
    Cienkim strumieniem wlać ciasto do gotującej się zupy, tak by powstały podłużne kluski. Chwile pogotować, można doprawić jeszcze cukrem i szczyptą soli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy