Romantyczne serniczki jabłuszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy,obrzynamy czapeczki i usuwamy środki zostawiając wokół i na spodzie cienką warstwę miąższu jabłka.
2.Jajko wybijamy do miseczki i ubijamy na puch dosypując cukier.Tak długo ubijamy aż cukier się rozpuści.Dodajemy jogurt i lekko ucieramy.
Na spód jabłka wsypujemy kilka rodzynek i wlewamy utarty ''serniczek''.
Przykrywamy serduszkami wyciętymi z czapeczek jabłek.
Układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 20min.
3.Upieczone jabłkowe serniczki dekorujemy rodzynkami i płatkami cukrowymi.
Jabłuszka smakują wyśmienicie,niemal rozpływają się w ustach.
Porady
Jabłuszka możemy podawać na ciepło lub na zimno w zależności od upodobań.Zamiast rodzynek możemy na spód jabłka włożyć łyżeczkę dżemu.
Komentarze