Roladki z makiem

0 (0 ocen)

Są pyszne i zawsze się udają

Składniki:

  • margaryna palma - 500 g
    sól - 1 szczypta
    mąka - 1 kg
    drożdże - 100 g
    jajka - 4 szt
    kwaśna śmietana - 5 łyżek
    cukier - 6 łyżek
    proszek do pieczenia - 1 opak
    mleko ciepłe - 0,5 szkl
    dżem wiśniowy - 1 słoik
    mak mielony suchy- 3 łyżki
    DODATKOWO
    jajko - 1 szt
    mleko -4 łyżki

Roladki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn
    Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier, dobrze rozetrzeć.
  • 2. Następnie dodać śmietanę, mleko i dwie łyżki mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia
  • 3. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia.
  • 4. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić
  • 5. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 6. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie
  • 7. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  • Roladki z makiem 8. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem.
  • 9. Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy