Rolada makowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać,dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
3.Biszkopt piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Z gorącego zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę,wystudzić.
4.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę,dokładnie połączyć.
5.Kilka łyżek śmietany odłożyć do dekoracji.Na biszkopt rozsmarować śmietanę i zwinąć roladę.
6.Odłożoną śmietaną udekorować roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki.Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze