Jest smaczna choć trochę pracochłonna. Wyrafinowanego smaku dodają potrawie orzechy włoskie.
14 godz.
Składniki:
1 kg boczku
0,5 kg łopatki
ok 100 g orzechów włoskich
żelatyna
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego , przyprawa do mięsa wieprzowego, cukier
Rolada boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkroić boczek tak aby powstał płat który można zwinąć. Posypujemy przyprawami: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa wieprzowego, cukier. Zwijamy i wkładamy do lodówki na noc.
2.Na drugi dzień mielimy łopatkę na największych oczkach. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, odrobina cukru, i trochę żelatyny. Mieszamy.
3.Rozkładamy boczek , posypujemy żelatyna po całości. Na to nakładamy mięso mielone i robimy ścieżki z orzechów włoskich.
4.Zwijamy w roladę i zszywamy nitką miejsca, gdzie mięso zostało przerwane. można też związać sznurkiem.
5.zawijamy w 4-5 reklamówek tych zwykłych za ok 10 gr. Doprowadzamy wodę do wrzenia w dużym garnku. Zmniejszamy ogień i wkładamy mięso. Musi parzyć się tyle ile waży czyli: 1 kg-1 godz. Smacznego
Komentarze