Rolada boczkowa

0 (0 ocen)

  • 14 godz.

Jest smaczna choć trochę pracochłonna. Wyrafinowanego smaku dodają potrawie orzechy włoskie.

  • 14 godz.

Składniki:

  • 1 kg boczku
    0,5 kg łopatki
    ok 100 g orzechów włoskich
    żelatyna
    przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego , przyprawa do mięsa wieprzowego, cukier

Rolada boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkroić boczek tak aby powstał płat który można zwinąć. Posypujemy przyprawami: sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa wieprzowego, cukier. Zwijamy i wkładamy do lodówki na noc.
  • 2. Na drugi dzień mielimy łopatkę na największych oczkach. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, odrobina cukru, i trochę żelatyny. Mieszamy.
  • image-1ekjm5f 3. Rozkładamy boczek , posypujemy żelatyna po całości. Na to nakładamy mięso mielone i robimy ścieżki z orzechów włoskich.
  • image-252j9qx 4. Zwijamy w roladę i zszywamy nitką miejsca, gdzie mięso zostało przerwane. można też związać sznurkiem.
  • image-0xr6qh8 5. zawijamy w 4-5 reklamówek tych zwykłych za ok 10 gr. Doprowadzamy wodę do wrzenia w dużym garnku. Zmniejszamy ogień i wkładamy mięso. Musi parzyć się tyle ile waży czyli: 1 kg-1 godz. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy